• img
    Yükleniyor...

Meclis, Seçim Sath-ı Mailine Giriyor

Meclis, Seçim Sath-ı Mailine Giriyor - Hülya Özmen Karabağlı’nın Kaleminden Meclis ve Seçim Sath-ı Maili

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim 2022 Cumartesi günü yeni yasama çalışmalarına başlıyor. TBMM seçim takvimine kilitlenecek. Erken seçim tartışmalarının yasama gündeminde de sürmesi bekleniyor.

TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı gün birlikte yapılacak. Seçim tarihi üzerinde hala belirsizlik görünüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa gereği, üçüncü kez aday olamayacağına ilişkin görüşler bir kenarda duruyor. Ancak, AK Parti’nin hukukçu kanadı, Anayasa’da yapılan son değişikliğe dikkat çekerek, “Bu değişikliğe göre, Başkan Erdoğan ilk defa 2018'in 24 Haziran'ında seçildi. 2 defa seçilemez kuralı burada işlemeye başlıyor. 2023'te yapılacak seçim Başkan Erdoğan'ın ikinci seçimi olacaktır" görüşünü savunuyor. Yine de olası bir riske karşı genel seçimlerin normal takvimi 24 Haziran 2023’den önce yapılması bekleniyor. MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın, seçimlerin 18 Haziran 2023’te düzenleneceğini fakat Kurban Bayramı veya üniversite sınavları nedeniyle bir ay erkene çekilebileceğine ilişkin açıklamaları da dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis çoğunluğunu kazanmak

Seçimlerin yenilenmesi kararı ister Cumhurbaşkanı ister Meclis tarafından alınsın, her iki karar hem yasama hem de Cumhurbaşkanı için geçerli olacak ve ikisinin de görevi beraber sona erecek. Cumhurbaşkanı aday gösterme süreci halka açıldığı için 100 bin seçmen Cumhurbaşkanı adayı teklif edebiliyor.

Cumhur İttifakının açıklanan resmi Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti’nin oluşturduğu ‘6’lı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayı ise henüz açıklanmadı. 6’lı Masadan alınan bilgiye göre, aday ismi seçim tarihinin resmi ilanıyla yapılacak. İster Cumhur İttifakı, ister Millet İttifakı olsun asıl hedef Cumhurbaşkanlığı ve Meclis çoğunluğunun kazanılması.

Bu yasama döneminde iktidar ve muhalefet milletvekillerinin bir ayakları seçim bölgelerinde olacak. Grup yönetimlerinin yasama faaliyetleri ile seçim çalışmalarının sağlıklı yürütülebilmesine dönük programlar yapması bekleniyor.