• img
    Yükleniyor...

Günlük Kiralık Ev Düzenlemesi Meclis’te

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi, AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya’nın ilk imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Buna göre, konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için izin belgesi alınması gerekecek, izin belgesi bulunmaksızın kiraya verenlere 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.

‘Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin usul ve esaslar yer alıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek teklif, özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

  • Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması gerekecek.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığınca nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılacak.
  • Turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesinin uygun görüldüğüne ilişkin izin belgesi için, bağımsız bölümün bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliğiyle karar alınacak.
  • İzin belgesini alma yükümlülüğü, kiraya verene ait olacak. Kiraya veren haricinde bu kiralamalar, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca belgelendirilmiş A grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılabilecek.
  • Kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması ya da kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından üçüncü kişilere kiralanması yasak olacak. 
  • Turizm amaçlı kiralama izin belgesi verilen konutlar hakkında Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak.
  • İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha 15 günlük zaman tanınacak. İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
  • İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında bir milyon lira idari para cezası verilecek.
  • Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun konum, nitelik ve fiziksel özelliklerine ilişkin kullanıcıya yanıltıcı şekilde tanıtılması, taahhüt edilen koşulların sağlanmaması ya da turizm amaçlı kiralama yapılan konutun sözleşmede belirtilen süreden daha kısa süreyle kullanıcıya tahsis edilmesi hallerinde idari para cezası 100 bin lira olacak.
  • Turizm amaçlı kiralama yapılan konutun, sözleşmeye uygun olarak kullanıcıya teslim edilmemesi halinde 100 bin, alınan ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası uygulanacak.
  • Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte turizm amaçlı kiralama faaliyetinde bulunanlar tarafından ilgili maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde izin belgesi almak üzere Bakanlığa başvurulması zorunlu olacak. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak.