• img
    Yükleniyor...

TBMM'de Yeni Yasama Yılına Doğru

TBMM, yeni yasama yılına 1 Ekim Pazar günü başlıyor. Genel Kurul’daki törenle açılacak Meclis’in yeni dönemdeki öncelikli başlıklarının içtüzük değişikliği ve yeni Anayasa olması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 28. Yasama Dönemi’nin 2. yasama yılına hazırlanıyor. Genel Kurul, 14 Temmuz tarihli 16. birleşiminde yeni yasama yılının 1 Ekim Pazar günü saat 14.00’te toplanarak başlayacağını duyurmuştu.

Peki yeni yasama yılının başlamasıyla Meclis gündemi nasıl işleyecek?

Depremle İlgili Yasal Düzenleme

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in yaptığı açıklamaya göre Meclis’te görüşülecek ilk düzenlemenin depreme ilişkin olması bekleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6 Şubat depremleri sonrasında gündeme gelen ve özellikle İstanbul merkezli bir depreme hazırlık amacıyla yürütüldüğü ifade edilen bir çalışma üzerinde duruyor. 962 mahallede ve 39 ilçede, hem zemin etütleri hem de riskli binaları kapsayan çalışmanın, bu konuda görevlendirilen milletvekilleri ve bakanlık yetkilileri ile birlikte yönetildiği kaydediliyor..

Depreme hazırlık kapsamında kentsel dönüşümü hızlandırmayı amaçladığı belirtilen yasa teklifinin, yeni yasama yılının başında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Meclis İçtüzüğü

2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte değişiklik yapılan Meclis içtüzüğü, 5 yılın ardından geçtiğimiz yasama yılının başında yeniden gündeme geldi.

28. Yasama Dönemi’nin başlamasıyla da Genel Kurul’da yapılan açılış konuşmalarında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni yasama dönemi için Meclis’ten beklentilerini sıralamıştı. Bu beklentiler arasında, Meclis içtüzüğünün değiştirilmesi de var. 

Kurtulmuş, yaptığı açıklamada “Meclis’in daha iyi işlemesi ve işletilmesi; güçlü bir sürecin işletilmesi için Meclis içtüzüğünde gerekli düzenlemelerin yapılması ve hatta yeni bir Meclis içtüzüğü çalışmalarının süratle başlatılması gerekir” demişti.

Eğer yürütme organları ve milletvekilleri çalışmalarını şekillendirebilirse, bu yasama yılı içerisinde içtüzük değişikliği teklifinin de Meclis’e gelmesi bekleniyor.

Anayasa Değişikliği Çalışmaları

CHP’nin başörtüsü yasa teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla başlayan Anayasa değişikliği tartışmaları, seçimlerin ardından yeniden gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yeni ve sivil anayasa” söylemi ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamaları artık sürecin başladığının işareti olarak yorumlanıyor.

Yeni yasama yılıyla birlikte Erdoğan’ın talimatı üzerine iktidar partisinin, “sivil, demokratik, çoğulcu bir Anayasa” söylemiyle muhalefet partilerinin kapısını çalması bekleniyor.

2024 Yılı Merkezi Bütçe Kanunu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP), mali politikalara uygun olan ve yasal düzenlemeler gerektiren çalışmaları da beraberinde getiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmalar yürüten milletvekillerine göre bu konunun Ekim ayında yeni bütçeyle birlikte Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor. AK Parti Grup Başkanı Güler’in ifadelerine göre “2024 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi”nin son hali, Ekim ayının üçüncü haftasında Meclis’e sunulacak.

İkinci Torba Yasa

AK Parti’nin seçim beyannamesinde yer alan “Aile ve Gençlik Bankasının” kurulması ve kadınlara sosyal güvence ile emeklilik haklarının sağlanması konuları gündemde. Ayrıca, Bağ-Kur’lu küçük esnafın beklediği prim indirimi, taşerona kadro ve emekliye ara zam gibi konuların da yeni yasama yılında torba yasa ile Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

“Aile Koruma Kalkanı Paketi” çerçevesinde, ev kadınlarına sosyal güvence ve erken emeklilik imkanı sağlanacak.

Paket 4 aşamada uygulanacak; ev kadınları için sigorta sistemi sosyal güvenceye kavuşturulacak, anneler, isteğe bağlı sigorta sistemi ile sosyal güvenceye erişecek ve devlet tarafından ödenen primin üçte birinden faydalanacaklar. Bu sayede, ev kadınları daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecek ve sosyal güvence kapsamında sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecekler.

Bağ-Kur SSK prim eşitliği sağlandığında, kısmi emeklilik için gereken gün sayısı da 5 bin 400'den 4 bin 500'e çekilebilecek. Bu düzenlemeyle, ev kadınlarına yönelik sosyal güvence ve emeklilik hakları, anneler için daha avantajlı bir hal alacak. Çocuk sahibi olan ev kadınları, isteğe bağlı sigorta yaptırdıklarında prim desteği ve erken emeklilik hakkına sahip olacaklar.

Yıpranma sistemi, çocuk sayısına göre prim katkısı ve yaş şartında esneklik getirecek. Annelerin primlerine her yıl belirli bir miktar eklenecek ve bu eklenen miktar çocuk sayısına göre belirlenecek.

Bağ-Kur'da Prim Gün Değişikliği

Torba yasa içinde yer alacak bir diğer konu, Bağ-Kur’lular için geçerli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağ-Kur’luların prim gün şartını 9 binden 7 bin 200’e çekmeyi planlıyor. Bu düzenleme, EYT’li erkek sigortalıların yaşlılık aylığına hak kazanma koşulunu 7 bin 200 güne indirecek ve kadın ile erkek sigortalılar arasında eşitlik sağlanacak. Bu reform, EYT’li erkek esnafa erken emeklilik imkanı tanıyacak ve 7 bin 200 gün tamamlandığında emekli olmalarına olanak sağlayacak. Ancak, reformun tüm Bağ-Kur'luları kapsayıp kapsamayacağı da belirlenecek önemli bir konu.

Sezgin Tanrıkulu Fezlekesi

AK Parti grup yönetimi, Meclis’e ulaşan fezlekeler, yasama faaliyetleri ve uluslararası anlaşmalar konularında da çalışmalarını sürdürecek.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında TSK'ya yönelik ifadeleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçlarından dokunulmazlığının kaldırılmasına dair hazırlanan fezleke, Cumhurbaşkanlığına gönderilmek üzere TBMM’ye iletilmişti. Adalet Bakanlığı, Tanrıkulu için soruşturma izni vermişti.

Yeni yasama yılında, fezlekenin Meclis’e ulaştıktan sonra Anayasa Adalet Karma Komisyonunda görüşülmesi bekleniyor.