• img
    Yükleniyor...

Vekillerden Kedi - Köpek Maması Seferberliği

Siyasiler ve STK’lardan Kedi Köpek Seferberliği

Kedi-köpek mamalarının KDV oranın diğer yem (balık, kuş, tavuk, at gibi )KDV oranlarına göre yüksek olması, hayvanseverler başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcileri ve meslek odalarının konusu haline geldi. Fahiş mama fiyatları, merdiven altı işletmelerin artmasına ve usulsüz mamaların yaygınlaşarak kedi ve köpeklerin sağlıksız mama tüketmesine sebep oluyor. Özellikle sokaklarda yaşayan kedi ve köpekleri besleyen hayvan severler, doların yükselişine ve enflasyona bağlı olarak artan mama fiyatlarındaki KDV oranının %19 olmasına tepki gösteriyorlar.

Meclis’te Bekleyen Kanun Teklifleri

Birçok sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanyanın yanı sıra, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da kedi-köpek mamasının da içinde olduğu vergi düzenlemelerine ilişkin kanun teklifleri dikkat çekiyor. Konuyla ilgili yalnızca 27.dönemde verilmiş ve hala ‘komisyonda’ görünen 9 adet kanun teklifi bulunuyor.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, 2018 yılında kedi köpek mamalarından alınan verginin indirilmesini öngören  teklifini  4 yıl sonra yineleyerek yeniden TBMM Başkanlığı’na sundu. CHP Muğla  Milletvekili Süleyman Girgin,  HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni,  CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami  Özcan Aygun’un da  verdikleri kedi-köpek mamasında KDV indirimine ilişkin teklifleri komisyon kapısında bekliyor.

Mamalar ve Anayasa ile olan bağlantısı

CHP’li Muğla Milletvekili Süleyman Girgin’in 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. Maddesi, eklenen fıkra ile sahipli ya da sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin mama fiyatlarındaki KDV oranının yüzde 18’den, yüzde 1’e indirilmesi kanun teklifinde Anayasanın 73. Maddesine atıfta bulunulması dikkat çekiyor. Anayasanın ilgili maddesinin “Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır” hükmüne işaret eden Girgin’in “Milyonlarca insanın muzdarip olduğu, mama fiyatlarından alınan yüzde 18 KDV oranının düşürülmesi ve zamların durdurulması için "hayvanlar açlıktan ölmeden" müdahale edilmelidir” değerlendirmesiyle konunun önemine işaret ediyor. Girgin, verdiği kanun teklifinde gerekçe olarak şunları belirtiyor:

“Sokak Hayvanlarını Koruma dernekleri ‘Ağzı var, dili yok. Çöpü karıştıracak, poşetleri açabilecek parmakları yok. Güvenmek istediği insanlara, yaklaşmaya inancı yok. Çünkü dövülüyor. Başını sokacağı alan dahi yok. Üstüne bir de mamadan yüzde 18 vergi alınıyor. Devletimize buradan sesleniyoruz. İlk adımı siz atın ve mamadaki yüzde 18 KDV’yi lütfen kaldırın’ şeklinde kampanyalar yapmaktadırlar. Bu kampanyaya kulak verilmelidir. Artan döviz kurları her ürünü olduğu gibi kedi köpek mamalarını da zorluyor. Döviz kurlarındaki yükseliş ile beraber yaşanan hayat pahalılığından hayvanlar ve hayvan sever vatandaşlarımız da etkilenmektedir.

Temel bir ihtiyaç olan ekmekte KDV %1’dir. Kuş ve balık yemlerinde KDV %1’dir. Bakliyat ürünlerinin bir çoğunda %1, Gıda maddelerinde %8, sinema, tiyatro %8, Otel, konaklama %8 ve daha birçok sayabileceğimiz alanda devlet %1 - %8 arası vergi alıyorken, kedi ve köpek mamalarında maalesef % 18 KDV alınmaktadır. Oysa ‘mama lüks değil ihtiyaç’ tır.

Milyonlarca insanın muzdarip olduğu, mama fiyatlarından alınan %18 KDV oranının düşürülmesi ve zamların durdurulması için "hayvanlar açlıktan ölmeden" müdahale edilmelidir. Pırlantadan veya tekne mazotundan alınmayan vergi oranının hayvan mamalarından alınması Hayvanların yaşam haklarına olan bir ihlaldir.”

Hijyen Ürünleri ve Süs Bitkileri de Meclis’in Gündeminde
Diğer yandan, Ocak ayının ilk 15 günlük diliminde Candan Yüceer, Oya Ersoy, Ayşe Acar Başaran’ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, kadın hijyen ürünlerine kolay ve ekonomik erişim hedefiyle kanun teklifleri sundu. Ayrıca, CHP İstanbul Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal’ın ‘bulaşık ve çamaşır deterjanlarına uygulanan katma değer vergisi oranının yüzde 1 olarak düzenlenmesi’ teklifinin yanı sıra , “Süs bitkilerine uygulanan KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini” öngören kanun teklifleri de komisyonda bekleyen kanun teklifleri arasında yer alıyor.