• img
    Yükleniyor...

Meclis’te Seçim Arası: Seçimden Sonra Gündem Torba Yasa, Anayasa ve İçtüzük

Meclis faaliyetlerine 8. yargı paketinin Genel Kurul’da kabul edilmesinin ardından ara verdi. Milletvekillerinin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim çalışmalarına katılabilmeleri için mesaisine ara veren TBMM, seçimlerden sonra çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek.

Meclis’te Sandalye Sayısı Değişebilir: 26 Vekil Aday

YSK, önceki yıllarda milletvekillerinin, belediye başkan yardımcılarının, belediye başkanlarının, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin ve muhtarların aday olabilmek için veya aday gösterilebilmek için istifa etmesi gerekmediği yönünde karar almıştı.

Seçim takviminde de belirtilen, kesin adayların 3 Mart’ta duyurulması ile yerel seçim sonrasında TBMM Genel Kurulu’nda ve komisyonlarda sandalye dağılımının ne ölçüde değişeceği de merak konusu. 31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde belediye başkanlıklarına aday olan 26 milletvekili bulunuyor.

Seçimden Sonra Gündem Yoğun

Meclis, yerel seçimlerin ardından 2 Nisan Salı günü toplanacak. Şimdiden kamuoyuyla paylaşılan bilgilere göre Meclis gündemi yoğun ve tartışmalı geçecek. Torba yasa, Anayasa değişikliği ve Meclis İçtüzük değişikliği planlanan düzenlemelerden birkaçı.

İlk Gündem Ertelenen Maden Torba Yasası

Maddelerinde enerji verimliliğini artırmak amacıyla hazırlanan projelerin desteklenmesi, maden işletmek için raporun gerekmemesi, lisanssız üretim yapılabilmesine ilişkin düzenlemelerin de olduğu Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik öngören torba yasanın görüşmeleri, Erzincan İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kayması nedeniyle ertelenmişti. 2 Nisan’dan sonra bu teklifin de değişikliklerle tekrar gündeme alınması bekleniyor.

Anayasa Değişikliği Yeniden Gündemde

Geçtiğimiz sene muhalefetin destek vermemesiyle rafa kaldırılan Anayasa teklifi de tekrar gündeme alınacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık mesaj verdiği yeni anayasa için "Anayasa Uzlaşma Komisyonu" kurulmasına dair AK Parti grubunun çalışmalara başladığı biliniyor. Bu çalışmanın, yerel seçimlerden sonra hız kazanacağı ve muhalefet partileri ile yapılacak görüşmelerin de planlanmaya başlanması bekleniyor.

İçtüzük Değişikliği Raftan İniyor

Yine yerel seçim sürecinden önce çokça tartışılan konulardan biri de TBMM İçtüzüğü’nün değiştirilmesiydi. Seçim arasının ardından, Meclis’te bir komisyon kurularak içtüzük değişikliği çalışmalarına başlanması da gündemde.